TOMMY RÅDBERG
ovisornas hemsida...

tänkebrev 1
till visornas hemsida...

TÄNKEBREV Nr. 2

1998 jul 25

Hur allt började! Jag lärde mej att spela trumpet i sjuårsåldern i Pingströrelsen och fortsatte sedan i kommunala musikskolan. Lite äldre var jag med och bildade ett band med Herb Alpert sound - Trumpet Sound. Efter det familjebandet Family Sound. Jag arrangerade låtarna - skrev stämmor. Family Sound som var ett dansband - amatörer i dess rätta mening - vi var inte bra helt enkelt. Men - jag började skriva musik och den första (egentligen Opus 4) var Vals i Strömma. Cykelluffaren och Flickan i Drömmen var också tidiga verk. Det var enkla pianostycken. Thorstein Bergmans Dan Andersson-tolkningar lotsade mej in till min fanatiska Dan Andersson-period. Piano lärde jag mej på systerns piano. Gitarr införskaffades och lärde mej de tre ackorden. Gustaf Fröding - hans öde var mera likt mitt eget på många sätt. Jag kan sätta in mig själv i hans dikter. Därefter kom en period med arbetardiktare. Jag tänker komplettera Visornas hemsida med dessa snart. Den tidiga arbetarrörelsens största dikt - Och skulle jag glömma jag - har jag tonsatt och framfört. Nästa period - Elias Sehlstedt. Där hittade jag rätt - en som stämmer på pricken gällande mitt skapande. Vi är självklart olika som människor - men tekniken där är vi tvillingar. Jag är övertygad om att jag skulle kunna tonsätta alla hans dikter (vilket upptar fem band) men jag måste ha ett civilt arbete. Sammanfattning: Mitt förhållande till Dan Andersson - fanatism. Gustaf Fröding - människan. Elias Sehlstedt - tekniken.
[topp]
till visornas hemsida...
[topp]

TÄNKEBREV Nr. 1

1998 jul 24

Vad har jag för tankar min andra semestervecka. Semestern har gått i Internets tecken. Jag har byggt opp min hemsida - och jag har surfat en del på nätet. För att ni ska förstå mina tankar skall ni veta att jag är född 1950. Tonåren på 60-talet. Fast anställning - jag är kvar där än i dag - 70-talet.
I nästan hela mitt vuxenliv har jag varit aktivist. Perioden 1968-1975 i SSU och i Amnesty International 1975-1995. Jag är fortfarande medlem i Amnesty International men har inte varit partimedlem sedan 1975. Tillbaks igen till Internet och iden bakom detta. Jag tycker det känns som under 1968-generationens dagar. Då - lyssnade dom på mej. Jag kunde påverka. Tyckte att detta försvann när kommersialismen tog över arbetarrörelsen. Det skulle vara rock på de allmänna mötena inte trubadurer. Lite av detta kom också Amnestyrörelsen till del. Det kan vi se nu med den strid om ledningen som pågår. Nu - i dag - skriver jag ett veckobrev - Carl Bildt gör också det - jag kan publicera det. Anmäla detta till en sökmotor som vänligt tar emot detta. Åt helvete med Dagens Nyheter Aftonbladet och allt ni heter som har stoppat mig och mina funderingar i tjugo år.
Just nu går jag i WEBRING-tankar. Vem ska jag WEBBA med. Jag hade svårt när jag skulle välja kommun i SPACE PASSAGEN. Okey - hade det funnits en VISA-kommun hade jag bosatt mig där men det saknades. Jag kan (tillbaks till 1968-generationens dagar) starta upp en - men jag valde att bosätta mig i KULTUR LITTERATUR. Jag hävdar att visor också är litteratur - tack akademiledamoten Lars Forssell. Men - vad jag vet saknas också en WEB-ring för visor. Närmast är poesi. Jag går väl med och har stor förhoppning att få vara med. Jag fick vara med och känna mig som en viktig del i kampen för det vi trodde på under 1968-generationens dagar. I går hade jag en diskussion om Hinkes roll i arbetarrörelsen (se länkar i Visornas hemsida). Jag minns mina diskussioner under 1968-generationens dagar - vid klotterplanket på Sergels Torg. Kommer i håg den hetlevrade norrmannen. Kommer också ihåg mina nattliga diskussioner i lumpen med KFML:are. En underbar tid som kommer tillbaks i dag tack vare INTERNET!!!!!
Hälsningar Tommy Rådberg
PS. Omnämnda Carl Bildt var också med under 1968-generationens dagar
[topp]
till visornas hemsida...